31 Aralık 2012 Pazartesi

Burcu Çetinkaya ile Söyleşi


Süleyman Demirel Üniversitesi'nin çiçeği burnunda oluşumu Sosyal Medya Kulübü II. davetlisi olarak Güz planmasında Dünyaca ralli pilotumuz Burcu ÇETİNKAYA vardı. Sosyal medya kulübü olarak neden Burcu ÇETİNKAYA?
Burcu Çetinkaya ralli kariyerinin yanı sıra ülkemizin popüler yüzlerinden biri olarak tüm dikkatleri üzerine çekiyor. Spor sunuculuğu, tv programında yarışmacı ve daha konuk olarak katıldığı birçok programda ekranların aranılan sevimli bir karaktere dönüştü. Çetinkaya, sporculuğunun yanı sıra bu medyatik yaşamının her anını sosyal medyaya taşımaktan ihmal etmiyor. Birçok hayranı olan Çetinkaya kendisi bizzat facebook'ta 40 bini aşkın https://www.facebook.com/burcucetinkaya fan sayfasını yönetiyor. Ayrıca twitter'da etkili paylaşımlarda bulunan Çetinkaya, yine kendi kişisel hesabı olan https://twitter.com/bbcetinkaya 14 binin üzerinde takipçisi bulunuyor. Sosyal Medya Kulübü olarak güz planlamamız da kendisini SDÜ'de konuğumuz  olarak görmek için elimizde fazlasıyla neden vardı. Bunların yanında özellikle motorsporlarına ilginin fazla olmadığı şu zaman periyodunda Burcu Çetinkaya ralli kariyerine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulunarak motor sporlarına farklı bakış açıları getirdi.

Burcu Çetinkaya'ya ulaşmak kulübümüz başkanımız vasıtasıyla sosyal medyada takip ettiği Özlem Akgüç https://twitter.com/ozlemje sayesinde gerçekleşti. Ralli geçmişi bulunan Akgüç, yerel bir kanalda Özlem'in Garajı programını yaptı. Şu an motorsporlarından biraz uzak gibi görünse de asıl mesleği avukatlık yapmaktadır. Antalya'da birçok sosyal sorumluluk projelerinde başı çeken Akgüç, Burcu Çetinkaya'nın eski co-pilotu olduğundan ilk davetimizde bizi geri çevirmedi.

13 Aralık olarak belirlediğimiz konferansın tarihi için tüm hazırlıklar tamamlandı. Vakit geldikçe kulübümüz yönetiminde heyecan kat sayısı artıyordu. Kulübümüz tarafından bu haberler hemen sosyal paylaşım sitelerinde yerini alıyordu. Hele ki ünlü
konuklarımızın Isparta'ya giriş haberini aldığımızda telaşımız giderek arttığını hissettik.
İşte o an...


Birkaç aylık hayalimiz dakikalar sonra gerçekleşecekti. Kulübümüzün genel sekreteri Isparta girişinde ralli pilotlarımıza karşılama yaptı ve konuklarımızın talebi doğrultusunda plan yapıp, hemen rotayı çizdi. İstikamet belli olmuş kulüp odamız olarak kullandığımız Sosyal Medya Kulübü'nün akademik danışmanımızın odası, kendi aramızda "dergah" olarak ünlenen, iibf123'tü.

Sonunda büyük an gelmişti. Konuklarımız Isparta kampüsünde ayaklarını bastılar... Çevredekilerin şaşkın bakışları arasında Isparta soğuğuna karşı hızlı adımlarla İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesine giriş yapıldı. Dergaha doğru çıkarken atılan her adımda sanki saygı duruşunda bekleyen insanlar vardı. Fakültede anlamlı bakışların arasında nihayet dergaha ulaşıldı. Biraz söyleşiye ilişkin teknik istişare yapıldı. Kahveler yudumlandı. Akademik danışmanımızla ralli ve motorsporlarına ilişkin ilginç bilgiler edindi. Tüm bu doyumsuz sohbet ederken Hafız İbrahim Demiralay Amfisi #RallininKralicesi için son hazırlıklarını yapıyordu. Sporcumuzun sponsoru #Redbull tanıtımını her koltuğa bir  enerji içeceği bırakarak yaptı. Salonda büyük çapta ses sıkıntısı dakikalar kala sinirleri yükseltse de sorun giderildi. Ve herkesin heyecanını zirve yapan an gelmişti. Hafız İbrahim Demiralay tarihi anlara ev sahipliği yapıyor, konuklar yerlerine yerleşene kadar Mina'dan efsane Giorni çalıyor...


Kulüp başkanımız Agâh BAŞDEĞİRMEN kısa girizgahından sonra söz sırası kalabalık atmosfer karşısında sabırsızlanan Burcu ÇETİNKAYA'ya gelir. Kariyerine ilişkin çok önemli açıklamalarda bulunur. Çetinkaya " -Benim için rallinin amacı hayallerime ulaşmaktı. Babam otomotiv sektöründe çalışmasına rağmen rallici olmamı istememişti.
-Yarışları izlemeye gitmek, o insanlara ulaşmak için gerekirse çalışıyordum, gerekirse pilotlara içecek taşıyordum.
-Rallide kapalı pistte değilsiniz. Yolların bir bölümü kapatılıyor ve zamana karşı yarışıyorsunuz. Zamanlar en son toplanıyor. Normal trafikte yarıştığımız zamanlar da oluyordedi.

Çetinkaya'dan sonra söz alan Özlem Akgüç ise sözlerine Süleyman Demirel Üniversitesi'nin dikkat kesilmiş izleyicilerine özgüvenli tavrıyla selam vererek söze başladı. Isparta'da; güller diyarında olmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Akgüç, ralli kariyeri nasıl başladığını ve akabinde başından geçen ilginç olayları anlattı.
- 2005 senesi sonunda Burcu ile başladım ralliye. Ben de yurttan kaçıp, yarış izlemeye gidiyordum. 
-Üniversitenin ilk senesi hakemliğe başvurdum. Serdar Bostancı ile tanışmamızdan sonra Ralliye geçiş yaptım. İlk ralli aracına binişim ile  ilk sürüş boyunca verdiğim tepkilerden sonra co-pilot olmamı teklif etti. Co-Pilot hem yazıyor, hem okuyor, hem de karne takip ediyor... Ayrıca Co-pilot mekaniği de bilmek zorunda. Bu yönüyle işin zor kısmı co-pilotlara kalıyor.

- Araba kullanmayı biliyordum ancak çok iyi bilmiyordum. Bir gün yokuşta kaldım yapamayacağımı düşündüm ama Burcu benim hep arkamdaydı

-2 şampiyonluğum var. Bu yıl şampiyonluğa giderken pilotun emniyet kemeri hatasından dolayı çekilmek zorunda kaldık.

Burcu Çetinkaya belki de söyleşinin en can alıcı notlarından birini aldıracak doneyi sunuyor: "Hayatta bir hedef koyduğunuz zaman yapamazsın diyen çok insan çıkacak. Çaba göstermek zorundayızÖzlem ile başladığım zaman çok kişi karşı çıktı ama Özlem ile çok başarılı 2 yarış yaptık. Sözlerin manasız olduğunu kanıtladık."
Neden rallicilik yapıyorsunuz diye soruluyordu. Benim amacım Dünya'ya açılmak, Türk kadının neler yapabildiğini göstermekti. 2010 senesinde Eurosport'un tüm Dünya'ya yayınladığı yarışta, derece yaptık ve Eurosport özel ödülü aldık.  Ne iş yapıyorsanız yapın, kendinize kattığınız değerler her zaman sizin için avantaj.





Çölün sultanı dilinin tozuyla öğrendiği Arapça ile ilk basın toplantı hikayesini anlattı. Çetinkaya "Basın toplantısı için Arapça öğrendiğini deklare ederek zaten sorulan soruların ve anlattıklarının aynı doneler üzerine kurulu olduğu için  kısa zamanda dili kavradığı aktardı. Bu basın toplantısının ise tamamen çok az çalışma ile belli kurguyla oluştuğunu anlattı." Salondaki izleyiciler ise interaktif sunuma bu şekilde tanık oldu. Burcu Çetinkaya'nın bu cesaretini alkışlarla tebrik etti.

Söyleşi çok harika anlara sahne olurken, zaman su gibi akıp geçti. Ancak konuklarımız hallerinden gayet memnundu, seyircilerimizin yoğun ilgisinden aldıkları pozitif elektrikle söyleşi hız kesmeden soru-cevap kısmına geçtik. Seyircilerimiz için merakla beklenen an gelmiş, birbirinden ilginç sorular peşi sıra geldi. 
En dikkat çekici soruları sizlere tekrar aktaralım.

SORU : Sivil hayatınızda hangi model araba kullanıyorsunuz ve neden o model? İlk kazandınız para ile ne yaptınız? Hiç araba kaçırdınız mı?

B. ÇETİNKAYA : ilk para ile kendi ayaklarım üzerinde durmaya çalıştım. Ancak o parayı yine ralliye yatırdım.  Hiç otomobil kaçırmadım, 3 ay önce ilk arabamı aldım. Toyota GT86 aldım.  Yolda hız yapmak içimden geliyor, ancak trafik kurallarına uymamız gerektiğinden çok dikkat ediyorum. Bazen otoparkta eğleniyorum.

SORU : Neden ralli? İstanbul doğumlusunuz neden Bursasporlusunuz?

B. ÇETİNKAYA : Rallide takım işi var. Doğa ile iç içeyiz, farklı zeminlerde doğanın kurguladığı bir mücadele içindeyiz.Bir de ralli mütevazi bir spor. Futbolu hiç sevmezdim, ancak Bloomberg HT'de futbol programı yapmaya başladım. O dönem Bursaspor şampiyonluğa oynuyordu.  Bursaspor'un şehir takımı olması, ve Uludağ'dan dolayı da çok Bursalı arkadaşım vardı Bursaspor'u seçtim. İnsanlar kendi şehrinin takımını tutarsa futbol daha da gelişecektir.

SORU : Yarış anında arabanızla konuştuğunuz oluyor mu?

B. ÇETİNKAYA : Çok konuşuyorum, pozitif enerji vermeye çalışıyorum. Bir gün 10 dakikalık mücadele sonunda elektronik hata geçmişti.

SORU : Hiç ölümle burun buruna geldiniz mi? Olduysa aklınıza ne geldi?

B. ÇETİNKAYA :  2011'de Belçika'da 150 160 km/h hızla elektirik direğine çarptık. Bize birşey olmadı ama çok sert bir darbe idi. Sadece Allahım dedim.

SORU : Kariyerinizde kendinizi görmek istediğiniz son nokta neresidir?

B. ÇETİNKAYA :  Yakın hedeflerimden birisi Orta Doğu rallisini kazanmak. Uzak hedeflerde detayları bende saklı bir projemi gerçekleştirmek.

Özlem AKGÜÇ : Projem trafikte bilinçlenme ile alakalı bu projeyi tüm Dünya'ya duyurabilmek. Benim amacım sosyal projelerde yer almak



Soru- cevap ralli hızıyla devam ederken Sosyal Medya Kulübü söyleşi için verilen süre sonuna gelinmişti. Programın sunucusu, bitirmek için hamle yaptığı her seferinde B.Çetinkaya sıkılmadığını soruların devam edebileceğini dile getirdi. Son birkaç sorunun ardından salondaki izleyicilerde nezaket göstererek programın plaket ve hediye kısmına geçildi. Sosyal Medya Kulübü akademik danışmanı Doç. Dr. Mustafa Zihni TUNCA konuklara plaketlerini sunarken,  kulüp başkanı Agâh BAŞDEĞİRMEN ise hediyelerini takdim etti. Süleyman Demirel Üniversitesindeki Bursasporlular, Uni-Timsah grubu olarak Burcu ÇETİNKAYA'ya çiçek verdiler. Ayrıca son olarak Isparta motorspoları kulübü başkanı Hasan KARTAL Rallinin Kraliçesini tekrar Isparta'da görmek istediklerini söyleyerek konuğumuza çiçek verdiler.
Seyircilerin konuklarla bireysel sohbet edip, bire bir ve grup fotoğraf çekimleri devam etti. 

Sosyal Medya Kulübü ailesi Aralık ayının en marjinal ismini Süleyman Demirel Üniversitesi  ile buluşturmanın gururunu işte bu kare anlatıyor... 


Isparta'nın motorsporlarındaki gururu Motokros Türkiye ikincisi Ufuk GÜNEŞTEPE'nin Palio'unda Isparta basınına birkaç görüntü veren Çetinkaya, Isparta'yı çok beğendiğini, güller diyarında olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, Isparta'ya etkinlik vaadinde bulundu. 







Burcu ÇETİNKAYA ve Özlem AKGÜÇ söyleşisine dair yerel ve ulusal basına yansıyan haberleri alttaki linklerden göz atabilirsiniz.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder